Ποιο ήταν τελικά το μεγάλο μυαλό πίσω από το ΄΄τουβλάκι΄΄




the LEGO Brick
Godtfred Kirk Christiansen


Ένα πρόσφατο άρθρο από τον Mads Klougart Jakobsen, Manager, Internal Communications του LEGO Group, ήρθε να προσθέσει κάτι καινούργιο στην ιστορία του διάσημου πλέον LEGO brick και του τότε ιδιοκτήτη και managing director του LEGO Group, Godtfred Kirk Christiansen του οποίου φέτος είναι και η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννησή του.



''Για δεκαετίες δεν μπορούσαμε να διευκρινίσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο αναπτύχτηκε και εξελίχθηκε το LEGO Brick με την σημερινή του μορφή και ποιος ακριβώς ήταν πίσω από αυτό. Είχαμε πεπιστεί ότι ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία η οποία έλαβε χώρα από μία ομάδα υπαλλήλων της LEGO στα μέσα προς το τέλος της δεκαετίας του 50. Χάρη σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα δεδομένα, ανακαλύψαμε ότι ο Godtfred έπαιξε στην ουσία καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του LEGO brick που όλοι αγαπάμε.'' εξηγεί ο Signe Wiese, Ιστορικός της εταιρίας από το LEGO Ideas House.

Η ιστορία που μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε:

23 Ιανουαρίου το 1958. Τρεις άνδρες κάθονται σε ένα γραφείο στο Billund. Οι τρεις άνδρες είναι ο Godtfred Kirk, ο αδερφός του Karl Georg και ο Alex Thomsen, επικεφαλής του γραφείου πωλήσεων στην Γερμανία.

Ο τελευταίος εξηγεί ότι δέχεται πολλά παράπονα από πελάτες για το γεγονός ότι τα μοντέλα που φτιάχνουν από την εταιρία υστερούν σε σταθερότητα και συνεκτικότητα το ένα τουβλάκι με το άλλο.

Το πρόβλημα συζητείται εκτενώς και προτείνονται διάφορες ιδέες και πιθανές λύσεις. Κάποια στιγμή ο Godtfred παίρνει ένα χαρτί που περιφερόταν και αρχίζει να αποτυπώνει τις διάφορες ιδέες για ένα καινούργιο σχέδιο για το LEGO brick.Την ίδια μέρα δίνει το σχέδιο στον Ove Nielsen τότε προϊστάμενο του τμήματος για τα καλούπια και του ζητείται να κατασκευάσει ένα δείγμα από το καινούργιο σχέδιο με δύο εσωτερικές προεξοχές για extra συνεκτικότητα.


Την επόμενη μέρα, ο Godtfred πηγαίνει με τα δείγματα και τα σχέδια στο γραφείο πιστοποίησης για ευρεσιτεχνίες Hofman-Bang & Boutard στην Κοπεγχάγη για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες κατωχήρωσης της ευρεσιτεχνίας τους.
Παρ΄όλα αυτά όμως κατά την επιστροφή του στο Billund αμφιταλαντεύεται πάνω στην ιδέα να κατασκευάσει ένα καινούργιο σχέδιο με τρεις προεξοχές αντί για δύο.Όταν έφτασε στο Billund είχε αποφασίσει ότι τρεις προεξοχές θα λειτουργούν καλύτερα απ'οτι οι δύο γιατί θα παρέχουν ακόμα καλύτερη συνεκτικότητα.

Έβαλε τον Ove Nielsen να φτιάξει ένα καινούργιο δείγμα κόβοντας και κολόντας μεταξύ τους υπάρχοντα δείγματα. Έπειτα το καινούργιο δείγμα στέλνεται άμεσα στο γραφείο πιστοποίησης στην Κοπεγχάγη και μερικές μόνο μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 1958 
στις 1.58 μ.μ, το LEGO Group κατωχηρώνει την πατέντα για ένα καινούργιο σύστημα κατασκευαστικού παιχνιδιού. Ένα σύστημα στο οποίο δύο ή περισσότερα πλαστικά στοιχεία μπορούν να τοποθετηθούν μαζί σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών θέσεων - γνωστό και ως: The patent of the LEGO brick.

''Μπορούμε πλέον να συμπεράνουμε ότι δεν πήρε πάνω από πέντε μόλις μέρες για την ανάπτυξη και πιστοποίηση της ευρεσυτεχνίας του LEGO brick, και επίσης ότι ο μυαλό πίσω από αυτό δεν ήταν άλλος πέρα από τον ίδιο τον Godtfred.Δεν μπορώ να βρω πιο ταιριαστό τρόπο για να γιορτάσουμε τα 100ά του γενέθλια.'' Signe



Θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας :)

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Blog μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε την σελίδα στο
facebook Gunman Bricks και να κάνετε Subscribe στο YouTube Gunman Bricks και στο Newsletter!



Μέχρι την επόμενη φορά, BRICK it ON!




 

Σχόλια